Toplane uputile projekat Vladi KS: Smanjiti zagađenje zraka koliko bi nastalo od 50.000 vozila

Javno preduzeće Toplane Sarajevo uputilo je Vladi Kantona Sarajevo informaciju o strateškom projektu čija je vrijednost višemilionska a koji treb rezultirati ogromnim uštedama kao i smanjenjem zagađenja u Sarajevu.

Toplane uputile projekat Vladi KS: Smanjiti zagađenje zraka koliko bi nastalo od 50.000 vozila

Javno preduzeće Toplane Sarajevo uputilo je Vladi Kantona Sarajevo informaciju o strateškom projektu čija je vrijednost višemilionska a koji treb rezultirati ogromnim uštedama kao i smanjenjem zagađenja u Sarajevu.

Ovu informaciju potvrdio nam je i direktor Toplana Berin Alagić kazavši da su cijenili važnost novonastale situacije vezane za pojavu koronavirusa i proglašenja stanja prirodne nesreće te određenih ograničenja u svakodnevnom životu i radu, odnosno da će ova situacija ostaviti značajno loše posljedice po građane i ekonomiju u Kantonu Sarajevo.

"U saradnji sa potencijalnim strateškim partnerom, slovenačkom kompanijom Petrol, imamo priliku da uđemo u zajednički četverogodišnji projekat koji će kao krajnji rezultat Toplanama Sarajevo donijeti uštedu u potrošnji prirodnog gasa 5-8% posto trenutne potrošnje, kao i smanjenje emisije CO2 u količini od 77 hiljada tona. Procenat smanjenja potrošnje prirodnog gasa znači da bi Toplane uštedile između 1,5 i 2,3 miliona KM na godišnjem nivou, a smanjenje emisije CO2 bi bilo ekvivalentno smanjenju zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo koje prouzrokuje oko 50.000 automobila, što je sigurno značajan korak u smanjenju ukupnog zagađenja zraka", rekao je Alagić.

Uštedama u potrošnji primarnog goriva, odnosno gasa, kaže on, otvaraju mogućnosti za potencijalno održivo smanjenje cijene prema krajnjim korisnicima, dodatnim investicijama u staru i zapuštenu infrastrukturu, dodatno unaprjeđenje usluga, digitalizacija procesa.

"Prva faza projekta predviđa pilot (demonstracijski) projekat na lokaciji grijnog područja Zetra koji uključuje 23 toplotne podstanice i 1848 objekata priključenih na sistem daljinskog grijanja te implementaciju visokoučinkovite kogeneracije ukupnog kapaciteta 2 MW i digitalnu transformaciju u smislu smanjenje potrošnje primarnog goriva i lakšeg nadzora i upravljanja sistemom. U toku ove faze je predviđena priprema za sve ostale dijelove sistema daljinskog grijanja, 47 manjih i srednjih kotlovnica sa 193 toplotne podstanice te preostalih 94 krovnih kotlovnica", kaže Alagić.

Investicija u pilot (demonstracijski) projekat, kako dodaje, iznosi 2.490.000 euro, od kojih postoji mogućnost za 30% grant sredstava od Republike Slovenije (Centar za međunarodno sudjelovanje i razvoj – CMSR), odnosno 747.000 eura.

"Investicija u cijeli projekat bi iznosila 5.365.000 eura, od kojih postoji mogućnost za 30% grant sredstava od Republike Slovenije (Centar za međunarodno sudjelovanje i razvoj – CMSR) u iznosu do 30% ukupne investicije, odnosno 1.609.500 eura. ROI za cjeloviti projekt iznosi 4 godine, ne računajući grant sredstva. Računajući grant sredstva, povrat investicije bi bio kroz 3 godine, a efekti na smanjenje potrošnje gasa i zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo bi ostali zauvijek. Osim toga, preduzeće KJKP Toplane Sarajevo bi bile u potpunosti digitalizirane i spremne za sve izazove u budućnosti, kroz povećanu fleksibilnost i produktivnost", kazao je Alagić.

Izvor: www.klix.ba