Saopštenje za javnost

Pozitivno mišljenje revizora za poslovanje Toplana u 2019. godini

Saopštenje za javnost

Pozitivno mišljenje revizora za poslovanje Toplana u 2019. godini

Toplane Sarajevo su i formalno zaključile poslovnu 2019. godinu sa pozitivnim izvještajem eksternog revizora u zakonom predviđenom roku. U 2019. godini ostvareni su prihodi u iznosu od 60 miliona KM, te neto dobit u iznosu od 3,5 miliona KM, zahvaljujući čemu će se smanjiti akumulirani gubitak nastao u prethodnim godinama koji iznosi 76 miliona KM.

Obzirom na poteškoće uzrokovane pandemijom korona virusa, Uprava i Nadzorni odbor Preduzeća su usvojili rebalans Poslovnog plana 2020., kao i trogodišnjeg Poslovnog plana 2019.-2021. sa uštedama na troškovima od preko 2 miliona KM, kao i značajnim smanjenjem neophodnih investicija u infrastrukturu u 2020. godini, što predstavlja dodatni rizik za funkcionisanje sistema grijanja u budućnosti, te mijenja postavljene poslovne ciljeve.

Nadamo se da će se u razumnom roku stabilizovati uslovi na tržištu, prije svega za naše korisnike kako bi se stvorili preduslovi za daljnji razvoj Toplana sa ciljem dugoročnog održavanja stabilnosti energetskog sistema u Kantonu Sarajevo.

U ime Uprave i u svoje lično ime se zahvaljujem korisnicima naših usluga i građevinskim investitorima u Kantonu Sarajevo na povjerenju, kao i radnicima Toplana za njihov doprinos u pozitivnom poslovnom rezultatu.

Berin Alagić

Direktor KJKP "Toplane - Sarajevo"