Dobrovoljno darivanje krvi

Poziv za dobrovoljno darivanje krvi

Dobrovoljno darivanje krvi

Poziv za dobrovoljno darivanje krvi

Poziva se kompletan kolektiv KJKP Toplane-Sarajevo d.o.o. da uzme učešće u akciji darivanja krvi koja će biti održana u petak 29.01.2021. u Zavodu za transfuzijsku medicinu F BiH na adresi Čekaluša 86. Prijave se vrše putem rukovodioca Službi, a Sekretarijat će po broju prijavljenih napraviti raspored polaska vozila Zavoda za transfuzijsku medicinu, a po potrebi i naših. Raspored i detaljnije informacije blagovremeno će biti objavljene na web-stranici i dostavljene direktno svim prijavljenim, koji će taj dan biti oslobođeni radnih obaveza.

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način, jedini izvor toga lijeka je čovjek-darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivaocima krvi.

Sve ovo nas obavezuje i upućuje da Vas zamolimo za saradnju, te da zajednički realizujemo ovaj humani zadatak.
Svim darivaocima će biti određena krvna krupa i Rh faktor, nivo hemoglobina u krvi (indirektni pokazatelj nivoa željeza),te će biti obavljena testiranja krvi na transmisione bolesti.

Sav pribor koji se koristi pri uzimanju doze krvi (igle, PVC sistemi, PVC kese itd.) je sterilan i za jednokratnu upotrebu, tako da ne postoji mogućnost zaraze.

 

Krv mogu darivati sve osobe dobrog opšteg zdravstvenog stanja starosne dobi od 18 do 65 godina. Muškarci mogu darivati krv svaka 3. mjeseca tj 4. puta godišnje.Žene mogu darivati krv svaka 4.mjeseca tj. 3. puta godišnje.
- Darivanje krvi ne stvara naviku i nije štetno po zdravlje

- Organizam odrasle osobe tjelesne težine iznad 50 kg ima više od 4,5 l krvi. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava.Nakon darivanja, tečni dio krvi (plazma) se nadoknadi u naredna 24h

- Nema dobre i loše krvne grupe, samo učestalije i rjeđe za određenu populaciju

- Ukoliko ste 0 Rh negativna krvna grupa pomoći ćete tek rođenim bebama

- Svi darivatelji krvi koji su krv darovali 10 i više puta a zdravstveno su osigurani oslobođeni su plaćanja participacije za sve zdravstvene usluge.

- Za sve uposlenike koji daruju krv, moguće je izdati obrazac sa krvnom grupom i Rh faktorom kako bi istu mogli unijeti u svoju ličnu kartu, i ova usluga je za darivatelje krvi besplatna.

Mogućnost prijenosa Coronavirusa (COVID-19) krvlju i krvnim komponentama zasad je nepoznata. Općenito nije poznato da se respiratorni virusi prenose transfuzijom krvi, a nisu zabilježeni slučajevi koronavirusa prenesenog transfuzijom. Ako ste u proteklih 28 dana imali povišenu temperaturu, prehladu, probleme sa respiratornim organima, teško kihanje i kašljanje onda vas molimo da se ne prijavljujete za ovu akciju darivanja, a vaša dobra namjera je već sama po sebi dobro djelo.