Priključenje novih objekata

Priključenje Arhitektonskog fakulteta i Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na toplifikacioni sistem KJKP „Toplane - Sarajevo“ d.o.o.

Priključenje novih objekata

Priključenje Arhitektonskog fakulteta i Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na toplifikacioni sistem KJKP „Toplane - Sarajevo“ d.o.o.

Razvojem toplifikacionog sistema Toplana i izgradnjom novih postrojenja KJKP "Toplane – Sarajevo" d.o.o. na najbolji način nastavljaju davati doprinos u zaštiti čovjekove okoline i smanjenju stepena zagađenosti glavnog grada BiH.
U tom kontekstu KJKP „Toplane - Sarajevo“ d.o.o. su u sklopu realizacije projekata na povećanju energetske efikasnosti, i izvođenja inženjering poslova na priključenju objekata na sistem centralnog zagrijavanja, a po prethodno izvršenoj analizi o mogućnosti priključenja i izrađenom idejnom rješenju, u periodu od 06.09.2021. do 01.12.2021. godine, izvršile priključenje Arhitektonskog fakulteta i Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na postojeći sistem kotlovnice „PARK“.
Nakon priključenja na sistem centralnog grijanja 01.12.2021. godine, KJKP „Toplane – Sarajevo“ d.o.o će od 06.12.2021. godine, kao tehničku provjeru, izvršiti toplu probu na toplifikacionom sistemu, kako bi punim kapacitetom mogli uspostaviti nesmetanu isporuku toplotne energije prema navedenim objektima.
U dosadašnjoj fazi realizacije projekta je izgrađen novi toplovod u dužini trase od 200 metara, te je izvršeno polaganje 400 metra čelične bešavne cijevi promjera DN 150, u armirano-betonskom kanalu dužine 200 m.
Realizacijom projekta KJKP „Toplane - Sarajevo“ d.o.o. će dobiti novih 19.582,16 m2 zagrijavane površine, kapaciteta cca 2,0 MW, čime se postiže efikasnije iskorištenje postojećeg sistema kotlovnice „PARK“, a samim tim je prestala sa radom postojeća kotlovnica koja je snadbijevala toplotnom energijom pomenute objekte. Cilj projekta je smanjenje negativnih efekata na kvalitet zraka, racionalizacija troškova potrošnje energije, ušteda budžetskih sredstava i povećanje komfora za krajnje korisnike. Gašenjem jednog ložišta (kotlovnice), i spajanjem na postojeću kotlovnicu „PARK“ doprinosi se boljem kvalitetu zraka u Sarajevu.
Projekt je realizovan sredstvima UNDP-a u ukupnoj vrijednosti od cca 224.500,00 hiljada KM.
Toplane će u narednom periodu i dalje nastaviti sa aktivnostima animiranja potrošača vezano za priključenje na toplifikacioni sistem kako bi naši građani imali što ugodniji boravak u svojim stanovima i institucijama u kojima rade.