Saopštenje za javnost

Redukcija prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo

Saopštenje za javnost

Redukcija prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo

Obavještavamo naše korisnike centralnog grijanja da smo u narednim danima prinuđeni da zagrijavanje djelimično vršimo putem alternativnog goriva, a zbog redukcije prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo.
Naime, od strane KJKP "Sarajevogas"-a d.o.o. smo obaviješteni da je "Energoinvest" d.d. ograničio isporuku prirodnog gasa prema njima, te da KJKP "Toplane – Sarajevo" moraju reducirati potrošnju prirodnog gasa na 300.000 Sm3.
Budući da KJKP "Toplane – Sarajevo" kao osnovno gorivo za proizvodnju toplotne energije koriste prirodni gas, a kako "Energoinvest" d.d. kao glavni dobavljač prirodnog gasa nije nabavio dovoljne količine gasa, te reducirao isporuku istog, KJKP "Toplane – Sarajevo" danas (12.01.2022. godine), na dijelu svojih kotlovskih postrojenja vrše zagrijavanje putem alternativnog goriva, kako bi naši korisnici imali kontinuiranu isporuku toplotne energije.
Imajući u vidu da zbog vremenske prognoze koja u narednim danima predviđa značajan pad temperature, te zbog ograničenog obima isporuke prirodnog gasa a usljed problema "Energoinvest-a" d.d. da obezbijedi dovoljne količine istog, KJKP "Toplane – Sarajevo" obavještavaju svoje korisnike da su sva kotlovska postrojenja trenutno u pogonu sa ustaljenim režimom rada.
S obzirom da su određene količine alternativnog goriva potrošene u protekloj sezoni, te shodno činjenici da pri niskim temperaturama zagrijavanje putem alternativnog goriva možemo vršiti od 1-2 dana, očekujemo da će "Energoinvest" d.d. u saradanji sa Vladom Kantona Sarajevo obezbijediti dovoljne količine gasa kako bi se trenutna situacija prevazišla.