Saopštenje za javnost

Toplane spašavaju energetski sistem Kantona Sarajevo

Saopštenje za javnost

Toplane spašavaju energetski sistem Kantona Sarajevo

Prethodno smo informisali naše korisnike da smo zbog reducirane isporuke prirodnog gasa od strane „Energoinvest“ d.d., bili prinuđeni da na dijelu svojih kotlovskih postrojenja vršimo zagrijavanje putem alternativnog goriva.

Tim povodom oglasili su se predstavnici „Energoinvest“ d.d. koji navode da KJKP „Toplane – Sarajevo“ bespotrebno uznemirili javnost te da nepripremljenost kada je u pitanju nabavka alternativnog goriva žele prebaciti na nedovoljne količine gasa, što apsolutno nije tačno.

„Toplane – Sarajevo“ kao osnovno gorivo za proizvodnju toplotne energije koriste prirodni gas, iz razloga efikasnijeg rada postrojenja kao i iz opšte poznatih razloga ekološke prirode a alternativna goriva samo u slučajevima kada je tehnički nemoguće snadbijevanje prirodnim gasom.

Budući da je sada slučaj da zbog neznanja i nesposobnosti dobavljača da obezbijedi dovoljne količine gasa u januaru mjesecu, KJKP „Toplane – Sarajevo“ su prinuđene da zagrijavanje vrše putem alternativnih goriva, kako bi korisnici imali kontinuiranu isporuku toplotne energije.

Napominjemo „Energoinvest“ d.d. da alternativna goriva nisu trajno rješenje za proizvodnju toplotne energije u Kantonu Sarajevo te se iz tih razloga svake godine unaprijed planiraju količine gasa za potrebe Toplana prema dobavljaču a ne kako „Energoinvest“ d.d. navodi „da se izbjegne naručivanje dodatnih količina gasa“ prelaskom na alternativna goriva.

Ovim putem pozivamo predstavnike „Energoinvest“ d.d. da posjete Toplane Sarajevo kako bi se uvjerili koliko kotlovskih postojenja vrši zagrijavanje putem alternativnih goriva.